Havaların ısınmasıyla birlikte bahçenizde daha fazla zaman geçirmek istiyorsanız, çit bitkileri ile gözlerden uzak bir biçimde zamanınızı en güzel şekilde değerlendirebilirsiniz. Özellikle bahçenizde yer alan bir havuzunuz varsa ve meraklı bakışları üzerinize toplamak istemiyorsanız, hızlı büyüyen çit bitkilerini kullanabilirsiniz. Bu bitkiler, doğal bir çit görevi görür ve duvar, tel örgü gibi ürünlerin yarattığı kasvetli havadan sizi uzak tutar. Bahçenizin sınırlarını duvar örerek kapatmak özenle büyüttüğünüz bitkilerin de sürekli gölgede kalmasına ve gün ışığından mahrum kalmasına sebep olur. Bu nedenle çit bitkileri çeşitlerini kullanmak, her zaman için daha sağlıklı bir çözümdür. Bu bitkilerin arasında her mevsim yeşil kalanlar ve çiçek açanlar vardır. Çiçekler, yeşil bahçe çit bitkileri ile buluştuğunda ortaya muhteşem bir görüntü çıkar.
Bahçe çiti bitkileri arasında farklı türler yer alır. Bazı türler başlı başına bir çit görevi görürken bazılarını çitlerinizin yanında kullanabilirsiniz. En hızlı büyüyen çit bitkisi türlerini tercih etmek, mahremiyeti kısa sürede sağlamak isteyenler için avantajlıdır. Bazı bitkiler yapıları gereği daha yavaş büyür. Bu nedenle ihtiyacınıza uygun şekilde seçimler yaparak ya da ekim zamanını doğru planlayarak, bahçenizi istediğiniz biçimde şekillendirebilirsiniz.
Soğuğa dayanıklı çit bitkileri arasında yer alan leylandi ile çitlerinizi kapatabilir ve dört mevsim yeşil bir manzaraya bakmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz. Bu ağaç aynı zamanda çok hızlı bir şekilde büyür. Toprağın yapısının sert olmaması ve suyu kolayca iletmesi, leylandinin sağlıklı gelişimi için son derece önemlidir. Bahçe çit ağaçları arasında oldukça popüler olan bu bitkinin güzelliğini koruması, düzenli budanması ve gerekli ilaçlama çalışmalarının yapılması ile daha kolay hale gelir.
Doğal çit bitkileri deyince akla gelen türlerden biri de Japon şemsiyesidir. Bahçe kenarına dikilen bitkilerden olan Japon şemsiyesi, soğuğa karşı dayanıklıdır. İnce sapları ve zarif gövdesiyle palmiye ağaçlarını andırır. Bu nedenle şemsiye palmiyesi olarak da anılır. Dış mekân çit bitkileri arasında kendine yer bulan Japon çiçeğinin yaz aylarında haftada iki, kış aylarında ise haftada bir olacak şekilde sulanması gerekir. Böylece her zaman güzel görüntüsünü korumaya ve sizin mahremiyetinizi sağlamaya devam eder.
Çiçekli çit bitkileri arayışında olanlar için kül çalısı ideal bir seçimdir. Kül çalısı, bahçe çit çiçekleri ile çok fazla manzarayı kapatmadan belli oranda koruma sağlamak isteyenler için idealdir. Kül çalısının boyu en fazla bir metreye kadar ulaşır. Çok fazla sulanma ihtiyacı olmayan bu bitki, soğuk havalara karşı da dirençlidir. Çalı ve çit bitkileri arasında her zaman popülerliğini koruyan bu türün çiçekleri de kullanıldığı alana ayrı bir güzellik katar.
Yeşil bahçe duvarı çit bitkileri yerine farklı renklerle bahçenizi güzelleştirmek istiyorsanız, kadın tuzluğu tercih edebilir. Bordo rengine sahip olan bu çit ağacının boyu, 1,5 metreye kadar ulaşabilir. Bu tür, meyveli çit bitkileri arasında yer alır. Sarı, kırmızı ya da siyah renkte olan meyveleri, bitkinin görsel şıklığını daha da artırır. Çit çiçekleriniz farklı bitki hastalıkları nedeniyle zarar görebilir. Bunu engellemek için belirli dönemlerde ilaçlama yaparak koruma sağlayabilirsiniz.
Bahçe için çit bitkilerine ihtiyacı olanlar, defne yapraklı kartopunun muhteşem görüntüsünden yararlanabilir. Bu bitkinin yumak şeklinde olan bembeyaz çiçekleri ve sert yaprakları vardır. Su ihtiyacı fazla olsa da soğuklara dayanıklı olması yönüyle avantaj sağlar. Yaprak biti gibi hastalıklara karşı daha dayanıksız olduğu için bakımının muntazam yapılması şarttır.
Çit sarmaşık çeşitlerinden en sık kullanılanı Amerikan sarmaşığıdır. Sonbaharda yaprak dökme zamanı geldiğinde büründüğü sarı ve turuncu tonları, bu bitkiyi cazip kılan en önemli özelliktir. Çit olarak kullanılan bitkiler içerisinde hem meyveli hem de çiçekli olmasıyla dikkat çeker. Yaz aylarında açan çiçekler, sonbaharda mor bir renge sahip meyveler şeklinde kendini gösterir. Sulaması düzenli yapılmalı ve yetiştirildiği alanda verimli toprak kullanılmalıdır.
Çit gibi kullanılan bitkilerden biri de altuni taflandır. Bu bitki, farklı toprak türlerinde yetiştirilebilir. Aşırı karasal iklimin hâkim olduğu yerler için uygun değildir. Sulamasının düzenli yapılması önemlidir. Altuni taflan, üç metreye kadar uzayabilmesi nedeniyle en iyi çit bitkisi olarak değerlendirilir ve farklı türleri bulunmaktadır. Satın alma sırasında türün kaç derceye kadar olan sıcaklıklara dayandığını öğrenmelisiniz. Bazı altuni taftan türleri düşük sıcaklıklardan kolay etkilenir.
Kokulu çit bitkileri isteyenler için en ideali lavantadır. Mor renkli çiçekleri ile oldukça etkileyici bir görünüme sahip olan lavanta çiçeği, çalı formunda olduğu için çitlerinizi çok fazla kapatmaz. Bu nedenle balkon çit bitkileri olarak lavantayı tercih etmek daha mantıklıdır. Farklı toprak türlerinde yetişen bu bitki, haziran ve temmuz aylarında en görkemli haline kavuşur.
Yaprak dökmeyen çit bitkileri ile bahçelerini süslemek isteyenler, yeşil çalı hanımelini tercih edebilir. Aynı zamanda kokulu bir bitki de olan yeşil çalı hanımeliyi vakit geçirdiğiniz alanlara yakın bir konuma dikmeli ya da siz onun yakınına gitmelisiniz. Bunun nedeni bitkinin her daim hoş kokusunu etrafa yaymasıdır.
Yukarıda sıralananlar haricinde bambu çit bitkisi gibi daha pek çok türü size sunan Fidan Burada’nın ürünlerine uygun fiyatlardan sahip olabilirsiniz. Çit bitkisi olarak kullanılan bitkileri satın alarak bahçelerinizi daha düzenli bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Bahçe kenarı çit bitkilerinden, farklı alanlarda kullanmak üzere cazip fırsatlardan yararlanarak çok sayıda satın alabilirsiniz. Çit bitkisi fiyatları bütçenize uygun seviyelerdedir. Aynı uygunluk çit mazı fiyatlarında da söz konusudur. Siz de çit mazı fidanı alarak nasıl büyüyüp geliştiğine anbean şahit olabilirsiniz. Hemen çit ağaç çeşitleri arasından seçiminizi yapın ve siparişinizi verin.