Balkon, teras, ev önü, bahçe, kısacası dışarı ayak bastığımız her alanda karşılaştığımız dış mekan süs bitkileri, hayatımızı iyileştirmek ve evlerimizin kaldırımdan daha iyi görünmesini sağlamak içindir. Bu canlı bitkiler sadece canlı ve renkli olmakla kalmaz, hoş kokularıyla da adeta stres alan bir yapıya sahiptir.
Bir evin ne kadar güzel olduğunu kaldırım çekiciliğinden anlayabilirsiniz. Bir ev "Kapağına bakarak karar verebileceğiniz bir kitap" değildir ve dış görünüşü tüm mülk ve orada oturan kişi hakkında çok şey anlatır. Dış mekan bitkileri, zamanla bozulmayacak ancak daha iyi olacak, uygun maliyetli iyileştirmeler yapmak istiyorsanız başvurabileceğiniz bir yoldur. En iyi dış mekan bitkileri ve birkaç bahçecilik becerisiyle, herhangi bir mülkü canlandırabilirsiniz. Eviniz için en iyi dış mekan bitkilerini ekleyerek mahallenizdeki her şeyi çevirebilir böylelikle mülkünüzün değerini de kolayca artırabilirsiniz.
İdeal bitki seçenekleri arıyorsanız, Fidanburada.com olarak sizin için burada bekliyoruz.
Süs bitkisi, daha çok gösterişli bahçe bitkisi ya da ev bitkisi (Salon çiçeği) olarak yetiştirilen, besin amaçlı olmayan süs, çiçekçilik ya da bahçecilik amaçlı bitkilerdir. Dış mekan süs bitkileri, tamamen estetik nedenlerle seçilir. Süs bitkileri, sadece çiçekler değildir. Ağaçlar, çimenler ve çalılar da bahçenizde dekoratif işlevler görebilir.
Süs bitkileri; bahçe yataklarında, saksılarda veya konteyner bahçelerinde yetiştirilebilir. Farklı çeşitler, güzel bir alan yaratmak için içeride veya dışarıda gelişebilir.
Dış mekan bitkileri denilince birçok kategori ve alt başlık bulunmaktadır. Bitki severler ve mimarlar, seçimlerini yaparken dış mekan bitkileri, dış mekan saksı çiçekleri, dış mekan peyzaj bitkileri, dış mekan saksı bitkileri, kokulu dış mekan çiçekleri, dış mekan saksı ağaçları, dış mekan bahçe bitkileri gibi birçok alt başlıkta değerlendirme yaparak aralarından zevklerine en uygun olanı seçerler.
Dış mekan süs bitkileri olarak şimşir, süpürge çalısı, kamelya, taflan, gardenya, çin gülü, ağaç minesi, zakkum, ateş dikeni, gül, biberiye, porsuk, keçi sakalı, mazı veya kartopu gibi çalılar seçilebilir.
Duman ağacı, süs kirazı, dağ defnesi, mor inci, erguvan, mavi sedir, gülibrişim, taş armudu peyzaj alanında en çok tercih edilen dış mekan süs bitkileri arasındadır. Bahçelerde kullanbileceğiniz ağaç çeşitlerine de bahçe ağaçları kategorimizden ulaşabilirsiniz.
Her yıl güzel çiçekler ve bitkilerle açan bir bahçeyi kim istemez ki? Tüm sezon boyunca tadını çıkarabileceğiniz bir bahçeye sahip olmak istiyorsanız öldürmesi neredeyse imkansız olan dayanıklı bahçe çiçekleri grubundan çuha çiçeği, sıklamen, kış tatlısı ve kar topunu tercih edebilirsiniz.
Bir bitkinin maliyetini etkileyen temel biyoloji; yaşı, büyümesinin ve üremesinin ne kadar kolay olduğudur. Genel olarak küçük bitkiler daha ucuz olurken büyük bitkiler daha pahalıdır. Bunun nedeni, daha küçük bitkilerin tipik olarak daha genç olmasıdır. Bir yetiştiricinin bir bitkiyi mağaza boyutuna gelmeden önce ne kadar uzun süre tutması gerekiyorsa, o bitki o kadar pahalı olur. Bununla birlikte türe ve büyüme hızına bağlı olarak, hızlı büyüdükleri için ufacık bir fiyata büyük bitkiler veya çok yavaş büyüdükleri için büyük bir fiyat etiketi ile ufacık bitkiler bulabilirsiniz.
Bir süs bitkisi, yiyecek veya diğer yan ürünlerden ziyade dekorasyon için yetiştirilir. Süs bitkileri, bir çiçek tarhında yetiştirilebilir, çit şeklinde şekillendirilebilir veya güneşli bir apartman penceresine yerleştirilebilir. Genellikle estetik çekicilik için kasıtlı olarak ekilirler, ancak doğal olarak oluşan ve manzarayı zenginleştiren bir bitki de süs olarak kabul edilebilir. Süs bitkilerinin en belirgin kullanımı görsel efekt için olsa da birkaç amaca daha hizmet ederler:
1. Güzellik Katma
Süs bitkileri, çevreyi güzelleştirmek için peyzajlarda ve evin her yerinde kullanılır. Oturma odasındaki büyük bir tropikal bitki, bir renk patlaması sağlayarak mobilya ve mimari tasarımdaki sert çizgileri yumuşatmaya yardımcı olur. Rengarenk çiçekli süs bitkileri, dışarıda doğal olarak oluşan kahverengi ve yeşillikleri bozar. Ön bahçenin ortasındaki büyük bir kızılcık ağacı, baharda bahçeyi renklendirmek için parlak pembe veya beyaz çiçeklerle uyanır. Açıkta kalan beton blok temeller genellikle şimşir, kurtçuk ve diğer çalı çitleriyle gizlenir. Meyve ve sebze ağaçları ve bitkiler bile, bitkiler bir şekilde peyzajın görsel çekiciliğini iyileştirmeye çalıştıklarında bazen süs olarak kullanılırlar.
2. Hoş Koku
Pek çok süs bitkisi, görsel çekiciliğinin yanı sıra koku duyusuna da hitap ettiği için seçilmektedir. Lavanta, hoş kokusuyla yaygın olarak kabul edilir. Güller, hoş kokuları ile bilinen bir başka çiçek türüdür. Bir gül bahçesinde yürüyüş yapmak, ziyaretçiler için oldukça ikna edici bir eylemdir.
3. Zararlı Canlıları Uzaklaştırma
Bazı kokulu bitkiler karıncalar, sivrisinekler ve sinekler gibi açık havadaki zararlıları kovmada faydalıdır. Bunlardan belki de en iyi bilineni limon kokulu bir sardunya türü olan sitronella bitkisidir
4. Yaban Hayatı Çekme
Dış mekan süs bitkileri, birçok yaban türü için beslenme ve barınak sağlar. Bazı vahşi yaşam biçimleri dikkatlice planlanmış arazilere zarar verirken, diğer türler tozlaşma ve yayılmadan sorumludur ve bu çekiciliği ekosistem için hayati hale getirir. Yerli bitki türlerini seçmek, bahçenizde doğal vahşi yaşamı çekmek için uyarlanmış süs bitkilerinin olmasını sağlar. Meyve üreten bitkiler, kuşları ve küçük hayvanları çeker. Tüm süs bahçeleri genellikle kelebekleri çekmeye adanmıştır. Bir kelebek bahçesine dahil edilecek bitkiler; mor koni çiçeği, sahil meleği, sahil karabuğday ve pipevine olabilir.
5. Havayı Temizleme
Bitkiler, fotosentez sırasında oksijen üretirler. Bitkiler olmasaydı soluyacak temiz havamız olmazdı. Bitkiler, besin olarak karbondioksiti alır ve doğal hava filtreleri görevi gören temiz oksijeni serbest bırakır. Bu durum özellikle hava sirkülasyonunun dış mekanlara kıyasla sınırlı olduğu iç ortamlarda daha rahat nefes almamızı sağlar. Evde süs bitkilerinin tutulmasının iç mekan hava kalitesini iyileştirdiği, hatta tütün dumanını ve formaldehit, trikloretilen ve benzen gibi uçucu organik bileşikleri ortadan kaldırdığı gösterilmiştir. Bir bitki ne kadar sağlıklıysa, zararlı toksinleri havadan uzaklaştırmada o kadar etkilidir.