Bodur Muz-Musa Dwarf Cavendish - Muz Ağacı
Hem iç hem dış mekan bitkisi olan muz ağacını bilinen diğer adıyla Musa Dward Cavendish bitkisini evlerimizde yetiştirmemiz mümkün olmakla beraber bakımıda birkaç tüyo içermektedir. Muz ağacının Latince adı Musa Sapientum Musa Dwarf Cavendish gibi isimlerle bilinmektedir.
İç Mekan Muz Ağacı -Musa Dwarf Cavendish
Tropik bir bitki olan muz ağacına elverişli şartlar oluşturulduğu taktirde iç mekan bitkisi olarak sahip olmak mümkündür. İç mekan bitkisi olacak muz ağacının en etkin ve belirgin özelliği nemli ortamlarda verimli olmasıdır. Bununla birlikte yapraklarının dönemsel olarak havalandırılıp nemlendirilmesi iç mekan bitkimizin sağlıklı olarak yetişmesini sağlayacaktır.
Dış Mekan Muz Ağacı
Sıcak iklimi çok seven kalıcı bir bitkidir.Yurdumuzda Akdeniz bölgesinde Mersin- Anamur da daha çok yetişmektedir.Muz ağaçlarının gövdesi toprak altındadır. Toprak üstünde kalan ve yapraklarının çıktığı sap kısmada yalancı gövde denilmektedir.Muz bitkisi meyve dönemini yaşarken yalancı gövdeden sap ve çiçek çıkarmaktadır.Muz ağacının meyveleri bir sap üzerinde dizili bir halde bulunmaktadır.Meyveleri mineral ve vitamin bakımından zengin olduğundan ilaç ve kozmetik sektöründe oldukça tercih edilmektedir.Muz ağacının meyvelerinin olgunlaşması beklenmeden hasatları yapılır. Meyvelerin rengi koyudan açık yeşile evrilmeye başladığı andan itibaren hasat başlanır.Yaprakları yelpaze şeklindedir. Bitki yüksek rüzgara maruz kaldığı dönemlerde problem görmektedir.Muz ağacının meyve vermeden ve meyve zamanında topraktan fazla besin alması için havalandırılması gerekmektedir.Yeterli ve verimli şartlar olduğu taktirde uzaması ve büyümesi hızlı gelişmektedir.Muz ağaçlarında en çok görülen sıkıntılar; yapraklarda renk bozukluğu, kökte meydana gelen çürümedir. Hastalık görülen bitkide uygun ilaç verilerek bitki iyileştirilmelidir.
İç Mekan Muz Ağacı -Musa Dwarf Cavendish Bakımı
Muz ağaçları tropikal bölgelerde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı, havalandırmayı ve nemi severler. Bu yüzden yetiştirdiğimiz bitkileri bol güneş alan yerlerde bulundurmalıyız ama rüzgar alan yerlerden korumamızda gerekmektedir. Nemi ve havalandırmayı seven bitkimiz düzenli verilen suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle özellikle saksıda yetiştirilen muz ağaçlarının akşam saatlerinde sulanması ve toprağın sürekli nemli durumda olması sağlanmalıdır. Havaların çok sıcak olduğu dönemlerde günde iki kere bile sulama gerekebilir. Kış aylarında sulamaların oldukça azaltılması gerekir. Ayrıca, organik madde seviyesini yükseltmek için toprağınıza organik gübre katabilirsiniz.
Muz Ağacı Yetiştirme
Muz ağacınız meyve vermeden önce onu budayın ki geriye tek bir ana gövde kalabilsin. Ağacınız 6 ila 8 ay kadar büyüdükten sonra üzerindeki fışkına (ağacın kökünden çıkan küçük dal; sürgün) dokunmayın. Bu bitki, bir sonraki büyüme döneminde ana gövdenin yerini alacaktır. Meyve koparıldıktan sonra ana gövdeyi 80 santim kalacak şekilde budayabilirsiniz. Gövdenin kalan kısımlarını birkaç hafta içinde koparmalı, gövdenin yerini alacak olan fışkını ise sağlam bırakmalısınız.