Pilea, ısırgangiller familyasından oldukça dayanıklı ve uzun yıllar yaşayabilecek bir bitkidir. Ana vatanı Çin olan bu bitki Himalayalarda doğal olarak yetişir. Yaprakları madeni paraya benzediği için Çin para çiçeği yada çin para ağacı olarak da bilinir. Son zamanların en popüler çiçeklerinden biridir. Bulunduğu ortama para ve bereket getirdiğine inanılan para çiçeği çiçek seven herkesin salonunda yer almaya başlamıştır. Aynı zamanda evcil hayvan dostu olan bu bitki zor koşullarda bile uzun süre yaşamına devam ettirir. Ufo çiçeği veya pankek çiçeği olarakta adlandırılan bu çiçek pozitif enerji kaynağı olarakta tanınır. Sevdiklerine ya da kendinize alabileceğiniz harika bir armağan olan Çin pilea çiçeği tropik iklim bitkisidir. Doğal ortamı yüksek araziler ve nemli kayalar bu bitkiye evinizde rahatlıkla bakabilirsiniz. Gelişmiş hali 30- 40 cm yi bulan pilelar bulunduğu ortamı sevdiklerinde pembe ve ya beyaz çiçekler açar.
Çin para çiçeği fazla yaprak dökmezler. Yaz kış yeşil kalan bu bitki nadiren de olsa yaprak dökümü yaşar ancak dökülen yapraklar yerine yeni yapraklar kısa sürede çıkacaktır. Daha çok yapraklarının güzelliği ve canlılığı nedeniyle yetiştirilen pilea çiçeği küçük çiçeklerde açar. İlkbahar aylarında çiçek açan bu bitkinin çiçek geliştirmesi kapalı ortamlarda mümkün değildir. Eğer çiçek açması istemiyorsa odanın sık havalandırılması gerekir. Pilea çiçeği son derece kolay çoğaltılan bir bitkidir. Fidanburada.com üzerinden uygun fiyatlarla bir adet pilea bitkisi aldığınızda kısa sürede birden fazla pileaya sahip olabilirsiniz.
Pilea çiçeği toprağı tamamen kurumadan kesinlikle sulanmamalıdır. Kış aylarında iki haftada bir sulamak yeterliyken yaz aylarında toprağın tamamen kuruması beklenmelidir. Bitki susuz kaldığında yaprakları sarkmaya başlar. Bu durum bitkinin su zamanının geldiğinin son uyarısıdır. Toprak tamamen koruduktan sonra saksı tabağına su çıkacak kadar sulama yapılmalıdır. Ancak tabaktaki suyun mutlaka dökülmesi gerekir. Suyun oda sıcaklığında bir süre bekledikten sonra kullanılması çiçek ve kök sağlığı açısından daha olumlu sonuçlar verir. Ayrıca yapraklar üzerinde beyaz benekler görülürse bir süre içme suyu ile sulanmalıdır. Bu bitkinin fazla tuzu atmak için bir yöntemidir. Kısa vadede bitkinin herhangi bir zarar görmesine neden olmaz ancak bu sorunla uzun süre karşı karşıya kalmamak için içme suyuna geçiş yapılmalıdır.
Ne kadar seçici olmayıp her ortamda yetişen bir bitki olsa da parlak ışık alan bir yere konduğunda yaprak renklerinin daha parlak olduğu görülmektedir. Ama direk güneş ışığına maruz kalmaktan da hoşlanmaz. Işığı alabileceği uygun bir konuma yerleştirirken pencere önü gibi gün ışığını direkt alan noktalar tercih edilmemelidir. Güneş ışığına dik şekilde maruz kalma durumunda yaprak uçlarında yanıklar meydana gelebilir.
Çin felsefesine göre pilea çiçeği eve bereket getirmesi için yaprakları kuzeye bakacak şekilde konumlandırılmalıdır.
Kış aylarında kısa süreli olarak soğuğa maruz bırakılabilir. Bu ilkbahar geldiğinde bitkinin çiçek açmasına yardımcı olur. Ancak uzun süreli olarak 10 derecenin altında kalmamalıdır. 10 derecenin altında kaldığında bitki gelişimi tamamen durduğu için bu sürenin uzun olması bitki için istenmeyen sonuçlara neden olabilir.
Toprak konusunda seçicidir. Bitkiyi torf ve hindistan cevizi lifi karışımlı organik bir toprak karşımıza dikmeniz en olumlu sonucu verecektir.
Çin para çiçeği ilkbahar ve yaz aylarında gübreye ihtiyaç duyar. Sitemizde bulunan bitki besinleri sayesinde bitkinizin ihtiyacı olan mineralleri sağlayabilirsiniz. Bu aylarda her ay düzenli olarak gübre verilmesi önerilir. Bitki kış aylarında ise bitki besinine gereksinim duymaz.
Pilea çiçeğinin çoğaltılması da bakımı kadar kolaydır. Saksının altında kökler görülmeye başladığında çiçeğin çoğaltma ve saksı değişimi zamanı gelmiştir. Fidanburada.com’da hem pilea çiçeğinin ihtiyaçlarına hem de evinizin dekoruna uyumlu saksılar bulabilirsiniz. Fazla sudan hoşlanmayan pilea çiçeği için alacağınız saksının drenaj deliği olması bitki açısından hayati önem taşımaktadır. Drenaj deliği olmayan saksılara dikilmesi durumunda kök çürümesi yaşama ihtimali son derece yüksektir. Terracota saksılarda da keyifli bir gelişim gösteren Pilea çiçeği toprak saksıda yetiştirilmek istendiğinde toprak saksıların eğer sırsız ise suyu emeceği ve bitkinin daha sık suya ihtiyaç duyacağı unutulmamalıdır
Bitkinin üretimi kökten ayrılma yöntemiyle yapılabildiği gibi çeliklerle de üretimi sağlanabilir. Henüz saksınız yeterli geliyorsa ve saksı değişimi yapmak istemiyorsanız bitkinin budanma zamanında çoğaltma yapabilirsiniz. Çin para çiçeği yılda bir kez budanmalıdır. Budama ve çoğaltma için bölgenizdeki iklim koşulları da göz önüne alınmalıdır. Genel olarak ülkemizde en uygun dönem Nisan ayıdır.
Budama işleminde bitkinin sararmış yaprakları gövdeye zarar vermeden dikkatli bir şekilde budanmalıdır. Bu işlemi yapmak son derece kolaydır. Aynı şekilde gövdeye zarar vermeden aldığınız yaprakları suya koyarak da kolayca köklenmesini sağlayıp bitkinizi çoğaltabilirsiniz. Böylece evinizin farklı odalarına koyabileceğiniz veya sevdiklerinize hediye edebileceğiniz yeni pilealar elde edersiniz.