Çoğu bitki, yıllarca aynı saksıda mutlu bir şekilde yaşayabilir. Ancak bazı hızlı büyüyen türler, kaplarını aşabilir ve saksı değişimine ihtiyaç duyabilir. Köklerin drenaj deliklerinden çıktığını fark ederseniz, genellikle bir bitkinin yeni bir saksıya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Başka bir gösterge işareti, her su verdiğinizde suyun hızlı bir şekilde saksının içinden akması ve drenaj deliklerinden dışarı çıkmasıdır. Tabii ki sıkışık ortamlardan rahatsız olmayan bazı bitkiler vardır, ancak kökleri birbirine dolandığından onlar bile yeni bir saksıya ihtiyaç duyarlar.
Genel olarak, bitkilerinizin saksı değişimi için en iyi zaman, bitkinin aktif büyümede olduğu ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sonbahar da ekim için iyi bir zamandır, ancak bitkiyi kışa getirmeden en az üç ila dört hafta önce saksı değişimi yapmaya çalışın. Ancak saksı değiştirirken bitkileriniz çok kolay zarar görebilir, kökleri kırılabilir, yeni saksıya geçince siz nasıl olduğunu hiç anlamadan ölebilir. Bu talihsizlikleri yaşamamak için nasıl saksı değiştirildiğini ve saksı değiştirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz.
Bitkiyi saksıdan nazikçe çıkarın ve köklerini kontrol edin. Kökler karışmışsa, saksının içinde sıkıca daire çiziyorsa veya toprak eksikse, saksı boyutunu yükseltme zamanı gelmiştir. Aynı şekilde bitkiniz büyüdüğü saksıda sabit duramıyorsa kökleri saksıyı aşmaya başladıysa da saksı değiştirme zamanınızın geldiği anlamına gelir.
İlk olarak eski saksısından çıkarırken bitkiyi parmaklarınızın arasında koyup dibinden kavramalısınız ve sonra saksıyı ters çevirmelisiniz.
Saksının bir kenarını hafifçe, sert bir yere vurarak topraklı bitkinin saksıdan çıkmasını sağlayın. Eğer olmaz ise bitkiye zarar vermeden bitkiyi dışarıya çekin ve saksıdan çıkmasını sağlayın. Eğer hala istediğiniz sonucu elde edemediyseniz eski saksıyı keserek bitkiden kurtarabilirsiniz.
Eski topraktaki olması mümkün hastalıklara karşı köklerdeki toprağın bir miktarını azaltın. Bu işlem bitkinin sağlıklı gelişmesini sağlar.
Eski toprağın 1/3’ünü alıp geri kalan boşluğu taze ve beslenmiş toprakla doldurun. Direkt olarak yeni toprak doldurmanız bitkinizin dengesini şaşırtabilir.
Seçtiğiniz yeni saksının dibine bir miktar toprak ekleyin ve bitkinizi yerleştirdiğinizde toprak de eklediğinizi düşünerek yapraklarının saksı hizasının altında kalmamasını sağlayacak şekilde ayarlayın.
Bir miktar daha toprak eklemeniz gerekirse dibine biraz daha toprak ekleyebilir ya da fazla koyduğunuzu düşünürseniz dibindeki toprağı biraz azaltabilirsiniz.
Bitkinizi yeni saksısının dibine toprak koyduktan sonra saksıyı tam ortalayacak şekilde yerleştirin ve kenarlarında kalan boşlukları toprakla doldurun.
Saksınızı toprakla buluşturduktan sonra hafifçe sert bir zemine vurularak toprağı sıkışmasını sağlayın.
Toprağı elinizle fazla sıkıştırırsanız köklerin hareketinin kısıtlanacağını unutmamalısınız.
İşlem bittikten sonra toprağın tamamın nemli olmasını sağlayana kadar su vermelisiniz.
Saksısı yeni değiştirilmiş bitkiler, ışık seven nitelikte olsalar bile, başlangıçta direkt güneş ışığı altında bırakılmamalı, yarı veya hafif gölge yerlerde bulundurulmalıdırlar.
Bu blog yazımızı da inceleyebilirsiniz: Bitkilerimin Yaprakları Neden Sararıyor?